GESCHIEDENIS EN OORSPRONKELIJKE TAAK
De eerste Terriers leefden in de 15de eeuw in de Schotse Hooglanden en jaagden op vossen en dassen. Op het erf moesten ze het ongedierte verdelgen. Deze Terriër stond aan de basis van verschillende, latere, Terriërsoorten. Het woord “cairn” betekent steenhoop. Bij de Romeinen bevonden deze steenhopen zich op de graven. Iedereen stapelde steeds stenen bij. Zo ontstonden perfecte schuilplaatsen voor de vossen en dassen. Dank zij zijn bouw en ruwe vacht kon de Cairn Terriër daarin kruipen om deze dieren op te jagen. Tegenwoordig is het enkel nog een gezelschapshond.

TEMPERAMENT
Het is een vrolijke hond die altijd zin heeft in actie. Hij is onvermoeibaar en vindt altijd wel een manier om zichzelf bezig te houden. Dit kan soms ontaarden in ongewenst gedrag zoals: overmatig blaffen of graven. Hij bemoeit zich graag met alles en iedereen en heeft alles in de gaten. Hij is niet zo blij met harde geluiden, daar kan hij angst voor vertonen.

GEDRAG NAAR VOLWASSENEN
De Cairn is erg gesteld op aandacht en zal die desnoods afdwingen. Hij onderneemt graag allerlei activiteiten met zijn baas. Daar hij nogal onafhankelijk is moet je als baas geen slaafse gehoorzaamheid verwachten. Bezoek vindt hij geweldig want dan is er weer iets te beleven! Meestal reageert hij vriendelijk tegen onbekenden en zoniet dan worden ze genegeerd.

GEDRAG NAAR KINDEREN
Deze hond is vrolijk, onvermoeibaar en niet kleinzerig. Hierdoor kan hij prima overweg met kinderen. Vooral als ze iets ouder zijn en hij met hen kan meerennen en spelen. Ook met onbekende kinderen heeft hij geen problemen.

GEDRAG NAAR HONDEN
De Cairn Terriër is, indien ze hem niet uitdagen, sociaal naar andere honden. Als het nodig is gaat hij echter de confrontatie aan . Dit geldt zowel voor reuen als teven. Als hij moet samenleven met soortgenoten treedt er nogal eens gegrom en imponerend gedrag op. Meestal blijft het hierbij en eenmaal de rangorde bepaald legt hij zich hierbij neer. Teven zijn soms wat hardnekkiger in het strijden om hun plaats.

JACHTGEDRAG
De jachtpassie,  die in zijn afkomst zat, is hij niet vergeten. Dit zien we vooral terug in het najagen van kleine huisdieren, konijnen en vogels. Als hij de kans krijgt om de jacht in te zetten kan hij uren wegblijven. Pas als hij honger krijgt of moe wordt stopt hij ermee. Als hij goed gesocialiseerd  werd op de eigen huisdieren doen zich geen problemen voor. Deze dieren horen dan bij de roedel. Vreemde katten , konijnen, vogels.. worden weer een prooi voor hem. Deze jachtpassie kan zich ook uiten in het najagen van auto ’s, joggers, rennende kinderen.

TERRITORIUMGEDRAG
Als er iemand aankomt laat hij van zich horen. Meestal is dit meer uit enthousiasme dan uit agressie. Het is aan te bevelen het blafgedrag onder commando te zetten en het zeker niet aan te moedigen. Anders wordt het al vlug, door de hoge schelle toon, storend gedrag.

ALLEEN KUNNEN ZIJN
Alleen zijn vindt hij niet echt leuk. Liever wil hij allerlei dingen ondernemen met zijn baas. Mits de juiste training van jongsafaan kan hij wel leren om enkele uren alleen te blijven.

BEHOEFTE AAN BEWEGING
Alhoewel hij maar klein is heeft hij toch wel nood aan voldoende beweging. Hij rent graag los op een wandeling, loopt mee langs de fiets of gaat voor een zwempartij met de baas. Slecht weer kan hem niet deren en voor een balspelletje is hij altijd te vinden.

LEERGEDRAG
Hij kan en wil leren. Het is wel de kunst om hem aandachtig te houden want hij is nogal snel afgeleid. Hij is goed te motiveren zowel met voer, balletje als met de stem. Belonen van gewenst gedrag is te verkiezen boven een lichamelijke correctie van deze pijnongevoelige hond. Meestal is een boze stem al voldoende om ongewenst gedrag te stoppen.

OPVOEDING
Als pup moet hij geregeld tot rust “gedwongen” worden want hij weet van geen ophouden. Meestal duurt het zindelijk maken iets langer dan bij andere honden( meestal tussen 3 à 6 maanden). Het is heel belangrijk dat er een goede binding is tussen hond en baas. Anders doet hij zijn eigen willetje. Een consequente opvoeding is hier enorm belangrijk. Het is een zelfstandige ,ondernemende hond die met veel geduld moet opgevoed worden. Op 2,5 jaar is hij geestelijk volwassen.

GEZONDHEID EN VERZORGING
De problemen die zich kunnen voordoen zijn: oogziekten, huidproblemen en patellaluxatie. De ruwe vacht vergt weinig onderhoud. Een paar keer trimmen per jaar en af en toe eens borstelen.

PROFIEL IDEALE EIGENAAR

  • Heeft veel energie
  • Is een consequente, geduldige en rustige leider.
  • Houdt van een zelfstandige hond.
  • Wil met zijn hond allerlei dingen ondernemen bv. in verschillende hondensporten ( agility, flyballl,  gehoorzaamheid, frisbee enz)

GEDRAGSPROBLEMEN
Als de eigenaar onvoldoende in zijn behoeften voorziet kan het volgende probleemgedrag ontstaan: extreem graven, storend geblaf, overdreven druk gedrag vertonen.

Geschreven door Linda Keymis voor Syntra